søndag 31. januar 2010

Fullmåneaften!

Se opp på himmelen i kveld og du vil se årets største måne.
Idag er månen 50.000 kilometer nærmere Jorda enn når den er lengst unna. Fullmåne er betegnelsen på den fasen i månens kretsløp hvor den befinner seg på motsatt side av jorden i forhold til solen. Siden som vender mot jorden sees da fra jordens overflate som en rund skive som er fullstendig opplyst av solen.Om fullmåne står det på Wikipedia:
Månen bruker gjennomsnittlig 27,322 døgn på å kretse omkring jorden, men den trenger to dager til for å ta igjen solen. Dette betyr at den gjennomsnittlige tiden mellom fullmåner er 29,5306 døgn. Perioden kan variere med så mye som et halvt døgn, fra 29,272 til 29,833.


Her er noen bilder jeg tok av månen og naturen rundt meg i kveld. Bildene er tatt med gjevne mellomrom utover kvelden.


Månen har til alle tider vært forbundet med overtro. Syns selv at fullmåneaften er spesiell. Stemningen i naturen forandrer seg ved fullmåne. Det heter seg at det er flere fødsler ved fullmåne, så har du varulven og andre pussige fenomener. Månen har stor innvirkning på flo og fjære og under fullmåne er floa stor. Kanskje det er derfor jeg har store problemer med å sove, jeg blir urolig i kroppen, tankene svirer og jeg drømmer mye når jeg endelig sovner. Kroppen vår består jo av ca.70% vann, så når havet blir påvirket, hvorfor skal ikke vi bli det.

Uansett overtro eller ikke så er det utrolig vakkert med fullmåne.

Her er det siste bilde jeg har tatt i kveld. Ikke noe annet lys en månen. Vakkert er det.

Måtte jo ta noen bilder av månen når jeg sto opp i dag tidlig. Han hadde nydelig farge og var stor og tydelig.
Man kunne tydelig se "mannem i månen"

3 kommentarer:

Beyla sa...

for noen fantastiske bilder!!! Helt utrolig nydelig! Her var det så lyst at det føltes som daglys! Men bildene ble helt håpløse... så godt du dokumenterte det hele! :D

Louisette passion retriever, cat, memory Katanga sa...

Shôene fotos , liebe Grûss aus Belgie.
http://blog.seniorennet.be/louisette/

hobbyentusiast sa...

Så flotte bilder av månen. jeg husker den dagen da de gikk ut i media om at månen var så stor og fin. JEg var på vei hjem fra jobb sent på kvelden og så opp på den flotte månen og ønsket jeg hadde kamera, men den gang ei :)